Untitled

 Etusivu - Esittely ja yhteystiedot - Kirjat - Journalistinen tuotanto - Vanha Lappi -Medialanssi -
 Palvelut - Lapin matkailu - Lapin luonto - Vuotoksen kansallispuisto - Politiikka - Arkisto - plogi

 

Esittely:

Tapani Niemi, akateeminen nomadi
tietokirjailija, tiedetoimittaja, kuvaaja, mediakonsultti

Olen syntynyt Pelkosenniemellä 26. joulukuuta 1951. Kansa- ja keskikoulun jälkeen siirryin lukioon Kemijärvelle. 1972 pääsin opiskelemaan filosofiaa Turun yliopistoon ja nuorin siskoni kertoi innokkaasti koulussa: "Tapsa lukee vilosoopaa." Halusin tutkijaksi mutta filosofian laitokselle oli tohtoritulppa. Vaihdoin psykologiaan mutta se tie tyssäsi, kun apulaisprofessori kuoli.
Opettelin pari vuotta kliinisen neurofysiologian ja –psykologian tutkimusta yliopistollisessa keskussairaalassa. Sitten minua pyydettiin televisioelokuvaan taustatoimittajaksi. 1978 aloin tehdä tiedejuttuja radioon, televisioon ja lehtiin.

 Muutin Ouluun 1981 ja kiinnostuin jälleen lapsuuteni intohimoista, luonnosta, historiasta, kansanperinteestä ja Lapista. Opiskelusta tuli kokopäiväharrastus ja jatkuu yhä. Nimitän sitä sielunhoidoksi.

1990 siirryin Lapin Radioon Rovaniemelle. Koulutus- ja opetustyöt lisääntyivät 1990-luvun puolivälissä. Lapin yliopisto järjesti 1999 projektin, jossa kartoitin Lapin matkailun lappikuvaa. 2003 opetin Pelkosenniemellä matkailuyrittäjille tarinankerrontaa. Vuosina 2005-2006 koulutin itälappilaisia nuoria käyttämään medialaitteita kansainvälisessä PICYBU-hankkeessa (Medialanssi).

Harrastin lintuja ja valokuvausta lapsena Pelkosenniemellä. Ammatiksi kuvaus muuttui 1990-luvulla, kun hankin digistudion ja videokameran. Kollegani Aino Lehtola sanoi happamesti, että Niemellä on motorisoitu mökki. Teen nykyään kaikki tekniset työt itse. Valo- ja videokuvaan, äänitän, montteeraan, editoin ja opetan mediatekniikkaa.

Kolmen vuosikymmenen aikana olen kerännyt lappilaista kansanperinnettä ja suullista historiaa ehkä enemmän kuin kukaan Samuli Paulaharjun jälkeen: satoja elämäkertoja, aikalaiskuvauksia, tarinoita ja asiantuntijahaastatteluja.

Kirjoitin vuonna 2000 kirjan Kaihon kotimaa. Osoitin, että Lapin matkailussa toteutetaan siirtomaaperinnettä ja lappilaiset häpeävät kulttuuriaan. 2004 ilmestyi Lapin ja lannan rajalla, jossa kerroin miten Lappi palaa jälleen Lapin matkailuun. Näillä teoksilla olen hämmentänyt keskustelua Lapin matkailun kriisistä ja juurettomuudesta, mielestäni parempaan suuntaan.

Lapsena luin filosofi Bertrand Russelia, joka innosti epäilemään kaikkea, mitä pyhäksi sanotaan. Minulle muun muassa vakuuteltiin, että ihminen on järkevä eläin. Matkustelin neljällä mantereella, vierailin liki sadassa maassa ja etsin todisteita ihmisen ”järkevyydelle”. Olen päinvastoin huomannut ihmiskunnan vajoavan entistä syvemmälle typeryyteen.

2000-luvulla olen huomannut, että menin turhan kauas pettymään. Lapin oma talebaanihallinto saa vereni kiehumaan jo aamulla, kun avaan valtalehden. Nyt parinkymmenen Lapin vuoden jälkeen ymmärrän paikallisen kansanviisauden: ”Pilaa päiväsi heti aamusta, tilaa Lapin Kansa.”

 

Yhteystiedot:

puh. 050 330 866 7
sähköposti: posti@lappomania.fi,
Koulukuja 30 C 206, 98400 Isokylä

kuva: Robert Brantberg

Palaa