Untitled

 Etusivu - Esittely ja yhteystiedot - Kirjat - Journalistinen tuotanto - Vanha Lappi -Medialanssi -
 Palvelut - Lapin matkailu - Lapin luonto - Vuotoksen kansallispuisto - Politiikka - Arkisto - plogi

 

Kemijärvi rämpii katastrofista toiseen

Ensin meni nurin Suomun matkailukeskus 1980-luvulla, sitten hyvin arvostettu kansainvälinen hiihtovaatetehdas Torstai Oy ja heti perään Orionin lääketehdas. Salcomp häipyi Kiinaan, VR yritti lopettaa yöjunayhteydet ja Stora Enson sellutehdas lopetti keväällä 2008.

Siitä huolimatta Kemijärven ja Lapinliiton virkamiehet ja politrukit istuvat viroissaan. Miksi he eivät ole reagoineet katastrofeihin? Heillehän maksetaan korkeaa palkkaa yhteisten asioiden hoitamisesta. Sitä paitsi heidän omat miehensä istuvat maan hallituksessa ja hallintoneuvostoissa.

Toki he ovat reagoineet. Hehän syyttävät milloin maantiedettä, ilmastoa, globalisaatiota, Helsingin herroja ja etelän luonnonsuojelijoita. He yrittävät ulkoistaa Lapin kriisiä ikään kuin heissä itsessään ja heidän elinkeinopolitiikassaan ei olisi mitään vikaa. Mikä yritys sallisi näin karmeaa tulosta vuosikymmenestä toiseen?

Nauroin ääneen eilen pitkästä aikaa. TE-keskuksen virkamiehet olivat käyneet kehumassa, kuinka loistavasti Kemijärvi hoitaa elinkeinopolitiikkaa. Pari viikkoa sitten en nauranut, kun pääministeri kävi höpötämässä, kuinka hyvin tehtaan työttömät ovat työllistyneet. Tosiasiassa Itä-Lapin väki pakenee maakunnasta kuin lehmät palavasta navetasta ja sitä sanotaan elinkeinopolitiikan hoidoksi.

Itälappilaisten pitää tajuta, että vihollinen ei ole jossain ulkona vaan keskuudessamme. Meidän päättäjämme ajavat pörssiyhtiöiden ja optiomiljonäärien etuja. Siksi aluetalouden ajaminen katastrofiin palkitaan maaherran viralla. Siksi TE-keskuksen virkamies käy kehumassa Kemijärven elinkeinotoimea. Totta kai herra kiittää herraa.

1990-luvun lama alkoi Lapissa 1960-luvulla, kun suuret projektit loppuivat. Silloin suurteollista elinkeinostrategiaa olisi pitänyt tarkistaa ja varmistaa, etteivät kaikki munat ole samassa korissa. Hyvän talouden ja työllisyyden aikana olisi pitänyt tukea täydentäviä elinkeinoja ja pienyrittäjyyttä, ettei kaikki pääty kuin seinään.

Tietysti se ei onnistu yhden totuuden Lapissa. Kemijärvellä elinkeinojohtaja ei edes halunnut kuulla pienyrittäjien toiveita, eikä kaupunki ole noteerannut matkailua elinkeinoksi. Valtaeliitti pitää Itä-Lappia valtiojohtoisen suunnitelmatalouden koekenttänä. Lapin liitto etsii uusia keinoja toteuttaa Vuotoksen allas ja järjestää uraaniseminaareja. Maakunta on kääntänyt kurssin kohti menneisyyttä. Täällä rakennetaan virvatulitaloutta.

Tapani Niemi 30.09.2008

Palaa