Untitled

 Etusivu - Esittely ja yhteystiedot - Kirjat - Journalistinen tuotanto - Vanha Lappi -Medialanssi -
 Palvelut - Lapin matkailu - Lapin luonto - Vuotoksen kansallispuisto - Politiikka - Arkisto - plogi

 

Reijo Raekallio (2011): Nyljetty maa

Näin hirvittävän unen

Ilmestyskirjan pedot raatelevat äitieni Lappia: silmänkantamattomiin kannokkoa, läpipääsemätöntä pusikko-Lappia, soramonttuja, kaivoskuiluja, tekoaltaiden seisovaa vettä, pitkiä savuavia piippuja, pizzerioita, erärälläyskeskuksia ja tuntureiden juomahinkaloita.

Etualalla ratsastaa modernin Lapin neljä ilmestyskirjan petoa: jokirosvo, metsärosvo, maarosvo ja lapinliitto. Petojen hännissä pörrää perskärpäsiä, mielistelijöitä ja hännystelijöitä. On meneillään apokalyptinen matkakuvaus, globaalien saalistajien viimeinen ryöstöretki maanäären palkisille.

Se uni tiesi paikkansa

Lähdin politiikkaan kolme vuotta sitten, kun henki ei kulkenut. Jumalaton meno hirvitti. Kannatin vasemmistoa, koska se vastaa ajatusmaailmaani. Mutta en ymmärrä poliittisia muumioita, joita nouse aina viemäreistä ja haudoista.

Yksi rakentaa Vuotosta, toinen Soklin uraanikaivosta ja kolmas purkaa Ounasjoki-lakia. He ajavat häpeämättä suuryhtiöiden etua. Silti he kerskuvat olevansa kansan asialla, vanhoja kunnon polsuja, vaikka heissä on kapinaa vähemmän kuin vanhainkodin vuodeosastolla. He tuhoavat parasta, mitä Lapissa on. En ymmärrä, miksi olen tässä puolueessa ehdokkaana. Hävettää.

Pääsin valtuustoon ja vastustin koulujen lakkauttamista. Kysyin ääneen, miksi kunnat ovat olemassa. Minulle kerrottiin, etten ymmärrä politiikkaa. Sitten vaalit lähestyivät. Miehet olivat kolme kertaa kääntäneet takkiaan ja ovatkin samaa mieltä kanssani. Eikä heitä yhtään hävetä.

Juuri tuollainen päättäjä tekee hirvittävästä unestani totta. Hän salailee, juonittelee ja lahjoo. Häntä vaivaavat nurkkakuntaisuus, kostonhalu ja kaunaisuus. Hän pyrkii niskan päälle ja lyö heikompaa. Hän puolustaa vanhoja rakenteita, takertuu valtaan ja vastustaa muutosta periaatteesta. Vanhan ajan poliitikolla on koulukiusaajan profiili: heikompiaan hän rääkkää mutta ylempiään mielistelee.

En lupaa vaaleissa mitään

En lupaa pelastaa Lappia, en laskea veroja, en poistaa työttömyyttä. En lupaa auttaa nuoria ja syrjäytyneitä, en nostaa naisten euroa miesten tasolle, enkä toteuttaa homojen oikeuksia. En lupaa mitään, koska en kykene yksin tekemään mitään niin kaunista, vaikka haluaisin.

Mutta lupaan huutaa tämän vääryyden ilmoille, puhua silloin kun muut vaikenevat. Lupaan myös vaieta, kun muut mölyävät laumassa.

Palaa