Untitled

 Etusivu - Esittely ja yhteystiedot - Kirjat - Journalistinen tuotanto - Vanha Lappi -Medialanssi -
 Palvelut - Lapin matkailu - Lapin luonto - Vuotoksen kansallispuisto - Politiikka - Arkisto - plogi

 

Lehdistä poimittua

Koillislappi 17.03.2011, sivu 7
Vaalipuntari:
"Lappi-brändi ei kestä Soklin uraania eikä Vuotoksen allasvesiä"

Kerro lyhyesti itsestäsi.

Olen 59-vuotias lappilainen toimittaja, tietokirjailija, tarinankerronnan kouluttaja ja kansanperinteen kerääjä. Kotiseutuihmisenä käyn yhden miehen loputonta sotaa suurteollisuuden ryöstöhankkeita ja sen lappilaisia yhteystoimintamiehiä vastaan.

Miksi olet kansanedustajaehdokkaana?

Olen puhunut 30 vuotta sen puolesta, että Lappia kehitettäisiin sen omista tarpeista. Olen kuitenkin huomannut, että poliittinen eliitti kuulee vain etelän suurteollisuuden ääntä ja kansaa ne kohtelevat ylimielisesti. Siksi päätin pakottaa heidät kuuntelemaan ja lähdin mukaan politiikkaan.

Mikä on keskeisin vaaliteemasi ja miksi?

Lappi tunnetaan erämaisesta luonnosta, hiljaisuudesta ja mielenrauhasta. Niistä on tullut muualla maailmassa ylellisyystavaroita, koska niiden valmistus on lopetettu. Niitä hyödyntäviä elinkeinoja kuten luonto- ja kulttuurimatkailua, tarinankerrontaa ja luovaa taloutta pitää vaalia ja niiden jalostusastetta kohottaa. Lappi-brändi ei kestä Soklin uraania eikä Vuotoksen allasvesiä.

Jos saisit päiväksi taaksesi enemmistön tulevassa eduskunnassa, mitä päättäisit?

Pitäisin vanhojen päivän ja tarjoaisin valtion piikkiin kaikille vanhuksille ja eläkeläisille kakkukahvit kiitoksena suurenmoisesta työstä suomalaisen hyvinvoinnin ja kulttuurin hyväksi.

Mitä mieltä olet Itä-Lapin tuulivoimapuistoista?

Kannatan tuulivoimaa mutta Kemijärven tuulipuistohanke on rykäisty kiireesti kuin marjapaska, ainoastaan keinottelumielessä. Kaupunki mainostaa samaan aikaan tuuletonta Itä-Lappia lentomäen paikaksi ja runsaita puhureita tuulivoimalalle. Vain hölmöläiset osaavat jatkaa takkia leikkaamalla helmapalan kauluksesta.

Mitä mieltä olet Vuotoksen altaasta, tai vastaavista, nyt esille nousseista altaista?

Asia on päätetty Korkeimmassa hallinto-oikeudessa jo lopullisesti. Tarkoitushakuinen lain muuttaminen palvelee jokiyhtiön etua mutta loukkaa kansalaisten oikeustajua. Sitä paitsi Lappia ei pelasteta ryöstämällä. Suurista ympäristöhankkeista kansa hyötyy vain muutaman vuoden ja voitto valuu pörssiyhtiöille periaatteella: optiot omistajille, parakit ja paskat paikallisille. Kemijärven tehtaan jätejärvi sen taas osoittaa.

Sokli?

Sokli on uraanikaivos. Säteilyturvakeskuksen oma radiologinen raportti kertoo, että Soklissa ei säteile maan pinnalla mutta kun maaperää kaivaa, säteilymäärä kasvaa jopa 200-kertaiseksi. Uraani leviää pölyn ja veden mukana ympäristöön, saastuttaa marjat, jäkälän, poronlihan ja Kemijoen. Itä-Lapista tulee säteilevä hylkiömaa, mikä vie pohjan matkailulta ja perinteisiltä elinkeinoilta sadoiksi vuoksiksi. Soklista toki kaikki saavat jotain: Norja miljardivoitot, Venäjä työt ja Lappi paskat.

Miten nuorille töitä ja estetään heidän syrjäytyminen?

En ole keksinyt patenttilääkettä ongelmaan, joka alkaa yhteiskuntien eriarvoistumisesta ja jatkuu lapsen koko aikuistumisiän. Kunnollisia ratkaisuja pitää etsiä elinikäisestä varautumisesta, mikä taas edellyttää koko koulutus- ja työvoimapolitiikan muuttamista nykyisestä.

Lasten huostaanotot kasvavat. Miksi ja mitä olisi tehtävä?

Lasten ja nuorten pahoinvointi heijastuu suoraan työelämän, sosiaaliturvan ja koululaitoksen ongelmista. Jos vanhemmat voivat huonosti, työssä ei viihdy, koko ajan saa pelätä pahinta ja yhteiskunta vain kiristää tahtiaan, lapset alkavat oireilla. He ovat yhteiskunnan herkin lenkki. Lapsia voi auttaa parhaiten parantamalla koko yhteiskunnan hyvinvointia. Loputon leikkaaminen ja säästäminen kunta- ja koulusektorilla pitää siksi lopettaa. Suomi on rikkaampi kuin koskaan aikaisemmin mutta rahat menevät suuryritysten ja hyväosaisten köyhäinapuun.

Mikä on oikea eläkeikä tai eläköitymistapa?

Nykyinen eläkeikä sopii useimmille suomalaisille, mikäli jää terveenä eläkkeelle. En kannata eläkeiän nostamista, koska nykyiset työolot sairastuttavat jo puolet työikäisistä. Työilmapiiriä, viihtyvyyttä ja muita työoloja pitää parantaa ratkaisevasti ja saada ihmiset vapaaehtoisesti jatkamaan työuriaan.

Tuleva eduskunta päättänee valtion- ja kuntatalouden kiristämisestä. Mistä, keneltä tai miten otetaan rahat talouden tasapainottamiseen?

Valtion ja kuntien menojen kiristäminen kuuluu oikeistolaiseen uusliberalismiin. Se tuhoaa pikku hiljaa hyvinvointivaltion ja julkiset palvelut, jotta kaikki esteet yhtiöiden pakkovallalle poistuvat. Meidän pitää kysyä, miksi valtio ja kunnat ovat olemassa: tavallisia kansalaisia vai suuryhtiöitä varten? Suuryritysten voittoja pitää verottaa ankarammin ja palauttaa progressiivinen tuloverotus. Tutkimukset osoittavat, että pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta pitää yllä kilpailukykyä.

Onko Koillis-Lapissa tehtävä kuntaliitoksia? Mitä mieltä olet yhdestä, koko seutukunnan kunnasta?

En kannata kahden kunnan liitosta Itä-Lapissa. Pitkät etäisyydet ja kuntien eripuraisuus johtavat vain siihen, että kuntaliitoksen jälkeen pienempi kunta tapetaan kuin teurasvasikka. Etelän kuntaliitokset ja Itä-Lapin kuntayhtymän vaikeudet osoittavat sen riittävän hyvin. Jos kuitenkin kemijärveläiset politrukit nöyrtyvät yhteistyöhön muiden syrjäkyläläisten kanssa ja keksitään sopiva yhteistyömalli jakaa palvelut eri kyliin, olen valmis miettimään suurta Sompion pitäjämallia.

Miten kuntayhteistyötä olisi Itä-Lapissa tehtävä?

Kuntapalvelut pitää jakaa tasapuolisesti kuntien kesken. Yksi keskittyy yhteen palvelumuotoon eikä kaikkiin yhtä aikaa. Se parantaa tarjotun palvelun laatua, koska kysyntä paranee ja kunnan ei tarvitse vajaatuottoisesti yrittää ratkaista kaikkia ongelmia. Tämä kannattaa tehdä vapaaehtoisesti mieluummin kuin valtion pakkotoimin.

Mitä mieltä olet taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneiden EU-maiden tukemisesta?

Kreikka olisi joutunut ajaa selvitystilaan, jotta kriisin aiheuttaneet suurpankit olisivat joutuneet vastuuseen holtittomasta keinottelusta kansantalouksien kustannuksella. Tällä hetkellä EU ajaa mallia, joka muka tehdään kansantalouksien eli EU-maiden hyväksi mutta joka kuitenkin ensisijaisesti pelastaa suurpankit.

Miksi suomalaisten on oltava kriisinhallinnassa maailman kriisipesäkkeissä, vai onko oltava?

Lapsena keräsin rahaa katastrofirahastoon ovelta ovelle Pelkosenniemen Saukkoaavalla. Moni köyhä antoi vähästään mutta moni sanoi elävänsä katastrofipesässä itsekin. Maailman hädän suhteen olen avoin mutta sotia käyviin kriisipesäkkeisiin en lähtisi mestaroimaan. Varsinkaan, jos on kyse Yhdysvaltain ja jonkin muun suurvaltion intressisodista, kuten Afganistan ja Irak.

Suomen liityttävä Natoon vai ei?

Ehdoton ei kaikille Natoille ja muille sotilasliitoille, myös Neuvostoliitolle ja Lapinliitolle.

Miksi Perussuomalaisten kannatus on kasvanut niin rajusti?

Kansa on tyrmistynyt oikeistolaiseen uusliberalistiseen politiikkaan, joka tuhoaa hyvinvointivaltion perustan. Kansa on myös tyytymätön yksisilmäiseen teollistamispolitiikkaan, joka palvelee vain pörssiyhtiöiden voitonhimoa. Globaaleilla saalistajilla on ennennäkemätön hätä ryöstää kaikki kansallinen varallisuus seurauksista piittaamatta. Kansa kokee persut protestina tälle jumalattomalle menolle. Pidän persuja saman mädännäisen politiikan lieveilmiönä, joka ei ratkaise kriisiä. Se vain toimii yhteiskunnallisena peräaukkoja, josta kansa päästelee pahoja ilmoja pois.

 

Mottosi tai mieli ajatelmasi tai sananlaskusi?

Lappia ei pelasteta ryöstämällä!

Jos kolme henkilökohtaista toivomustasi toteutuisi, mitä ne muutamalla sanalla olisivat?

1. Ehdoton toimenpidekielto uraani- ja ydinvoimayhtiöille Lapissa.
2. Matkailuyritysten osaamisen laatua pitää parantaa ja nostaa jalostusastetta. Se parantaisi yritysten tuottavuutta ja työvoimavaltaisena se parantaa myös työllisyyttä Lapissa.
3. Voisin keskittyä kansanperinteen keruuseen kokopäivätoimisesti vailla köyhän huolia.

Palaa